11 Mar 2016

 

 

Zapewne każdy z nas miał okazję łuskać słonecznik, ale zwykle bez pełnej świadomości jak cenne dostarczamy wówczas naszemu organizmowi składniki. Ziarna słonecznika to przede wszystkim źródło dobrych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ważną rolę w nasionach słonecznika odgrywają też witaminy z grupy B, warunkujące prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. To jednak nie wszystko! Słonecznik to także fitosterole oraz minerały (magnez, cynk, żelazo).

Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do dań – musli, zup, sałatek, sosów, potraw na ciepło – podnosząc nie tylko ich walory smakowe, ale także wartości odżywcze, nadając przy tym całej kompozycji egzotycznego, oryginalnego charakteru.

Co ważne – pestki posiadają również kombinację zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także fitosteroli odpowiadających za zapobieganie miażdżycy.