Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią.
Zawarty w szparagach kwas foliowy reguluje poziom histaminy we krwi – neuroprzekaźnika intensyfikującego orgazm. Ponadto szparagi zawierają fitoestrogeny, które w organizmie kobiety działają podobnie do estrogenu – hormonu odpowiadającego za popęd płciowy. Ilość fitoestrogenów w szparagach nie jest na tyle duża, by musiały wyeliminować je z diety kobiety w ciąży i karmiące.
Kto nie powinien jeść szparagów?
Szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie, w związku z tym nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. U osób z nieregularną perystaltyką jelit szparagi mogą powodować wzdęcia.
Smakosze szparagów wiedzą na czym polega ich wyrafinowany, gorzki smak i dlaczego tak doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami.
Szparagi są dietetyczne ponieważ 100 g szparagów zawiera tylko 18 kcal!
Czy wiecie, że szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków i mogą działać podobnie jak kawior czy lubczyk? Potwierdzają to wzmianki w literaturze pięknej oraz informacje w medycynie ludowej. W różnych cywilizacjach odgrywał ważną rolę jako symbol falliczny, ze względu na podobieństwo młodych pędów do prącia w czasie wzwodu.
Uprawiany jako warzywo już w starożytności został doceniony przez Egipcjan, Greków i Rzymian. Jego wizerunki obecne są na egipskich sarkofagach sprzed 5 tys. lat
Jadalne są młode pędy zwane zwyczajowo szparagami lub wypustkami szparagów. W ofercie handlowej obecne są białe i zielone wypustki, które mimo różnic są pędami tego samego gatunku. Różna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy – zielone wypustki wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną przysypane ziemią. Szparagi białe, zielone i fioletowe są pędami tego samego gatunku, a ich odmienna barwa wynika z różnego sposobu uprawy.
Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni w roku. Zaczyna się w połowie kwietnia, a kończy najpóźniej pod koniec czerwca.
MNIAM
Szparagi najlepiej smakują gotowane w wodzie lub na parze, podane bez dodatków – są wtedy chrupiące i soczyste.
Wspaniale smakują posypane bułką tartą zrumienioną na maśle. Szparagi warto także polać odrobiną oliwy z oliwek lub skropić sokiem z cytryny.
W takiej postaci są najskuteczniejszym afrodyzjakiem!
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW ZE ŚMIETANKĄ I KAWIOREM
Składniki
• 1/2 kg zielonych szparagów
• 3 szklanki wywaru drobiowo-warzywnego
• po 1 szklance mleka i 36% śmietanki
• sól
• pieprz
• 1 łyżka kawioru
Zupa krem z zielonych szparagów ze śmietaną i kawiorem – sposób przygotowania: Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy twarde końcówki. Zagotowujemy wywar z mlekiem, wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości. Miksujemy i dodajemy połowę śmietanki. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno, doprawiając solą oraz pieprzem, i delikatnie łączymy z kawiorem. Zupę podajemy z ubitą śmietaną. Dobrym dodatkiem będzie także groszek ptysiowy lub prażone migdały.
SMACZNEGO!